logo

De top van Europa. Scandinavische architectuur

7 lezingen over Scandinavische en Nederlandse architecten

Henning Larsen (1925-2013) was een van de grootste en invloedrijkste namen in de Deense architectuurwereld. Henning Larsen Architects wordt wel gezien als de schakel tussen architecten uit ‘het gouden tijdperk van Deense architectuur’ en de nieuwe generatie internationaal georiënteerde architecten geleid door Bjarke Ingels. Het bureau is bekend van de opera aan de binnenhaven van Kopenhaven (2005).

In 2016 is Bjarke Ingels, oprichter van het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) door Time Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke personen van het jaar. Zijn populariteit onder opdrachtgevers, studenten en het grote publiek hangt samen met zijn enthousiasme over de positieve kracht van architectuur. 2016 is ook het jaar waarin BIG het Serpentine paviljoen ontwerpt in Londen.

Hij wordt wel de ‘André Rieu van de architectuur’ genoemd. De Nederlandse architect Sjoerd Soeters krijgt al jaren van collega’s kritiek te verduren op zijn ontwerpen. Een voorbeeld van een verketterd ontwerp is de Vinexwijk Haverleij bij Den Bosch, vormgegeven als negen moderne kastelen. De bewoners zijn echter dolenthousiast en ervaren de plek alsof ze met vakantie zijn.

Het Noorse Reiulf Ramstad arkitekter (RRA) wordt in één adem genoemd met ‘het beste restaurant’ ter wereld: NOMA. Overeenkomsten zijn de klassieke en tegelijkertijd experimentele inslag. Wereldwijde belangstelling kreeg RRA dankzij het ontwerp van uitzichtpunten langs de belangrijkste toeristenattractie van Noorwegen: de spectaculaire wandelroute Trollstigen (zie afbeelding).

Het Zweedse bureau Tham & Videgård Arkitekter geeft volgens kenners de nieuwe richting aan binnen de Zweedse architectuur. Exemplarisch is het recente Hemnet Home project (2015): het ‘meest gewilde huis van Zweden’. Op basis van de digitale zoekcriteria van twee miljoen Zweedse woningzoekenden is een blauwdruk ontworpen voor ‘a new typehouse for everyone by everyone’.

Van alle bouwwerken die OTH architecten (Ontwerpgroep Trude Hooykaas) onderhanden nam, is het Kraanspoor het meest bekend. Dit ogenschijnlijk gewichtloze bouwwerk is niet alleen een interessant architectonisch ontwerp, maar ook de aanjager van het positieve imago van de Noordelijke IJoever te Amsterdam.

Deze Nederlandse architect staat bekend om zijn interieurs van marmer en messing en gevels met hellende vlakken. Die voorliefde van Erick van Egeraat heeft hem de bijnaam spektakelarchitect opgeleverd. Als het gaat over zijn vormentaal spreekt hij zelf liever van moderne barok. Van zijn hand is de recente uitbouw van het Drents museum in Assen.

Aanmelden

7 architectuurlezingen

Periode: februari – april 2017

Locaties: Amsterdam en Velp (Gld)

Tijdstip Amsterdam: vrijdagmiddag 13.15-15.15 uur

Tijdstip Velp (Gld): donderdagmiddag 13.30-15.30 uur

Kosten: € 200,00 inclusief omzetbelasting

 

Date: September 08, 2016